skip to Main Content

Illóolajok, aromaterápia és öngondoskodás

Az aromaterápia természetes illóolajok használata nagyon sokat segít a test “jólétéhez”, valamint a betegség tüneteinek enyhítéséhez. Nem új keletű, mert az ókori egyiptomiak már alkalmazták az aromaterápiát.

Kétségtelen, hogy globális szinten nagyon stresszes időket élünk, mivel az új koronavírus (COVID-19) tovább terjed. Még mindig sok ismeretlen van, és ahogy alkalmazkodunk ehhez az új normához, egyre fontosabbá válik az egészséges, természetes,  fenntartható leküzdési módszerek megtalálása. Az illóolajok bizonyítékokon alapuló használata az aromaterápiás formulákban egy ilyen eszköz, amely felhasználható e kollektív szorongás, beleértve a stresszt és az álmatlanságot, néhány tünet kezelésére, valamint az energiának és az összpontosításnak a fokozására ebben az időszakban. Az öngondoskodás kiemelt fontosságú!
Fontos tisztázni ! A aromaterápiában nincs semmi varázslat, ahogy az illóolajokban sem. Azért működnek, mert az illat a legerősebb érzékünk, és szagló rendszerünk szorosan kapcsolódik az emberi test számos más fontos rendszeréhez. Tudjuk, hogy az aromaterápia a tudományos kutatások miatt működik így.

Mik az illóolajok?
Az illóolajoknak intenzív illata van, amelyet a növények természetes védekezésként használnak az ellenségekkel szemben. Az olajok megtalálhatók a levelekben, szárakban, virágokban, gyökerekben, fákban, valamint a magokban.

Az emberek számára azonban ezek az illatok kellemesek, és sokféle jótékony hatással vannak a hangulatra, a pszichére és a betegségek enyhítésére. A gyógynövény-egészségügyben a geránium virágai, a teafa levelei, a mirha és a tömjén a legelőnyösebb termékek.

Aromaolajok és előnyeik
Serkentik az érzékeket, a testet és az elmét. A nyálkahártyán keresztül az olajok hatóanyagai átjutnak a véráramba, és így hatással vannak a szervekre. Ezenkívül az olajok molekuláris szerkezete olyan kicsi, hogy a bőrön keresztül bejut a véráramunkba is (masszázs). Az agy a szaglószerven keresztül éri el a hatóanyagokat, ezáltal befolyásolja hangulatunkat.

Hogyan működik az aromaterápia?

Az egyszerű válasz a következő: Amikor különböző illatoknak vagyunk kitéve, mint például az illóolajok, egy olyan eseménysorozat kezd kibontakozni, amely az orrból indul ki, és amelyet az agy – a test irányítóközpontja – hajt végre. Ezek az események magukban foglalják a biokémiai reakciókat, például a hormonok felszabadulását, amelyek pozitív élettani változásokat válthatnak ki, ideértve a relaxációt, a jobb alvást, a fokozott koncentrációt, a megnövekedett energiát, valamint a fájdalom és az émelygés enyhítését.

Az aromaterápia működésének kevésbé egyszerű magyarázata részletesebb fiziológiai magyarázatot igényel. Az orrba beágyazódik egy érzékeny idegsejtekkel töltött, nagyon érzékeny membrán. Az érzékszervi neuronok felelősek az érzékszervi adatok gyűjtéséért, és ebben az esetben ezek az adatok illatmolekulák formájában érkeznek. A szagló receptorok feldolgozzák az érzékszervi idegsejtektől kapott molekulákat (illatokat), majd ezt az információt elektromos jelekkel továbbítják a szagló izzószűrőjébe. Ez a szűrő összegyűjti a szagló receptorok jeleit (illatinformációit), feldolgozza az információkat, majd aktiválja az egyetlen szaglóreceptort, amely a legmegfelelőbb.

Ezután az illatjelek eljutnak a limbikus rendszerig, konkrétan az amygdaláig, amely az érzelmi memóriát és az érzelmi reakciót dolgozza fel. Végül ezek a jelek a thalamuszba kerülnek, amely felelős az illatinformációk továbbításáért az agy azon részein, amelyek részt vesznek a kognitív feldolgozásban és a döntéshozatalban. Ezen a ponton érezzük az illat fiziológiai hatásait. Tehát pl., ha az orr illatmolekulákat gyűjtött a mirha olaj belégzéséből, tanulmányok kimutatták, hogy ezek a molekulák aktiválják az agy stresszcsökkentéssel, nyugalommal és fizikai relaxációval járó területeit. A grapefruit olaj pozitívan befolyásolhatja az energiaszintet. A teafaolaj sikeresen küzd a fertőzésekkel, gyulladáscsökkentő, antiszeptikus és nyugtató hatású.

Miért működnek az illóolajok az aromaterápiával kapcsolatban?

Ez a magyarázat megköveteli a tudomány különböző területeinek, köztük a kémia megértését, de ez nem annyira bonyolult, mint gondolnánk. Az illóolajok sokféle vegyületből állnak. Tehát nem annyira az illóolajok, mint az egész szükségszerűen hatékonyak, hanem a bennük lévő egyes vegyületek némelyike. Hasonlóak a gyógyszerek működéséhez. Nem a tabletta állítja le a fájdalmat; a tablettán belüli egyes vegyületek – és gyakran a vegyületek kombinációja kombinálva – enyhítik a fájdalmat.

Vegyünk például a Jázmint,. A jázmin az egyik legkutatottabb és legismertebb illóolaj. Kivételes nyugtató hatása miatt a jázminolaj rendkívül népszerű aromaterápiás készítmény. Nyugtatja a feszült idegeket, csillapítja a stresszt, a szorongást, az idegességet, valamint a félelmet, emellett hathatós segítséget nyújt súlyos depresszió vagy függőség kezelésében is. Bizalmat, derűlátást, eufóriát ad, és ezzel segít legyőzni a szomorúságot, a levertséget. Mint minden illóolajnak, a jázminolajnak is vannak fertőtlenítő hatásai. Mint kiderült, a minőségi jázminolaj folyamatosan használva szorongásoldó (nyugtató) hatást vált ki. A kutatók úgy vélik, hogy ez annak köszönhető, hogy a benne található észterek(kiegyensúlyozó komponens) és keton vegyületek gátolják a feszültségtől függő kalciumcsatornákat, ami az 5HT1A receptor aktivitásának csökkenését eredményezi.

Tehát megint ez nem varázslat. Ez tudomány. Az illóolajok működési oka az, hogy különféle kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek különféle módon befolyásolják a különböző agyi receptorokat, amelyek együttesen sokféle fiziológiai hatást fejtenek ki. Ebben az esetben azt jelenti, hogy a jázmin csökkentheti a stresszt és elősegíti a relaxációt, mert olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek befolyásolják az 5HT1A receptor aktivitását. Ezek a receptorok kiváltják a paraszimpatikus idegrendszert, és azt mondják, hogy lassítson. Mivel ez a rendszer szabályozza a szív és a légzés gyakoriságát, csökkenti a fizikai stressz reakciót, ami végül nagyobb nyugalom érzetéhez is vezet.

Aromaterápiás olajok szorongásos rendellenességek esetén
A tömjénolaj összetevői pihentetést nyújtanak szorongás és feszültség esetén diffúzor segítségével.

  • Talpon használva elősegíti a pihenést és támogatja az érzelmi egyensúlyt
  • Nyugtató és szépítő tulajdonságai a bőrt megfiatalítják és csökkentik a bőrhibák megjelenését
  • Amikor belélegezzük a tömjén elősegíti a béke, a relaxáltság, az elégedettség és az általános nyugodt érzést
  • Jasminnal és, vagy borsmentával alkalmazva a tarkón és a homlokon elősegíthetünk egy pihentető érzést
    • Használd hordozóolajjal vagy a kedvenc arcápolókrémmel a szebb, ragyogóbb arcbőrért
    • Aromás és bőrfelületi kezelése segítheti a hangulatot és a tudatállapot
    • A tömjénolaj gátolhatja a kulcsfontosságú gyulladásos molekulák képződését, amelyek olyan állapotokhoz kapcsolódnak, mint az ízületi gyulladás, és hasznos lehet a porcszövet lebomlásának megelőzésében. Kimutatták, hogy ez jelentősen csökkenti a gyulladás mértékét, és természetes kezelési lehetőséggé teszi az izmokat, az ízületeket és az inakat érintő fájdalommal járó állapotok kezelésére.

Az aromaterápiában úgy gondolják, hogy a mirha illóolaj aromájának belélegzése továbbítja az üzeneteket a limbikus rendszerre – egy olyan agyi régióra, amely az érzelmek ellenőrzésében vesz részt, és amely az idegrendszert is befolyásolja.
Az aromalámpában használt mirhaolaj segít erősíteni az immunrendszert, illata kibontakozik és csökkenti a stresszt. Kiváló olaj az érzelmi traumák enyhítésére.

A rövid válasz az, hogy miért is fantasztikusak az illóolajok, hogy olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek hatással vannak az agy specifikus receptoraira, amelyek viszont változásokat okoznak a fiziológiában, legyen szó akár a pulzus (stressz) csökkenéséről, akár a koncentráció növekedéséről, energizálnak, vagy éppen nyugtatnak.

A bizonyítékok egyértelműen azt mondják, hogy az illóolajok és az aromaterápia felelősségteljes használat esetén egy biztonságos és hatékony stratégia részét képezhetik a tünetek, például a stressz, szorongás és álmatlanság kezelésében. Különösen problematikus tünetek, ha hetek, hónapok, sőt évek során gyakran jelentkeznek, és zavarhatják a munkát, az iskolát és általában az életet.

Noha nem nyújtanak csodát, az illóolajok mégis egy természetes, biztonságos és hatékony eszközt kínálnak érzelmi eszköztáraink számára, amelyek segíthetnek abban, hogy egészséges módon megbirkózzunk mindennel ebben a példátlan időben.

 

 

Forrás, eredeti angol:

aeroscena.com, nefertiti-eg.com

Back To Top