skip to Main Content

jojoba-olajNem igazán helyes a megnevezés, mikor olajként emlegetjük a jojobát, hisz a valósában folyékony viasz állagú , mely egy zsíros anyag és nagyon hasonló a szerkezete az emberi sebumhoz (faggyú).

A jojobacserje napjainkban bolygónk száraz, forró vidékein honos, (Egyiptom, Mexico, Arizóna,California),Olaját már az indiánok is jól ismertek, amelyet a diószerű terméséből nyertek. Gyógyszerként használták sebek fertőtlenítésére, bőr- és hajápolásra, valamint a bőr napfény elleni védelmére. Ez az olaj a leghatékonyabb természetes kozmetikum. Illóolajok hordozójaként is tökéletes. A magolajból készült kenőcs bőr- és hajlágyító hatását először a XVIII. században jegyezték fel mexikói misszionáriusok. Az állapotos apacs nők a jojoba kenőcsöt a szülés megkönnyítésére használták. A vadászok pedig a növénnyel enyhítették éhségüket, mivel a jojoba “simmondsin” nevű anyagának étvágycsökentő hatása van.

Az aranysárga színű olajat, a jojobacserje dió szerű magjából nyerik , hideg sajtolás útján. A jojoba igen közkedvelt összetevője a kozmetikai és hajápolási termékeknek, sokoldalúsága miatt.
A jojoba különlegessége abban rejlik, hogy nagy mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat, vitaminokat (főként E-vitamint), ásványi anyagokat, valamint észtereket, amelyek összetételükben az emberi faggyúhoz hasonlítanak. A jojoba,a legtöbb olajtól eltérően nem tartalmaz triglicerideket, így nem is avasodik, tehát masszázsolajokhoz ideálisan alkalmazható bázisolajként.. Kiemelkedő az antibakteriális hatása is, valamint segít megőrizni és védeni a haj szerkezetét. Növeli a bőr rugalmasságát, az arcbőr ápolására is alkalmazható.

A jojoba olaj Jótékony tulajdonságai

  • A jojobaolaj antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően lehetővé teszi a bakteriális, bőrbetegségek gyógyítását, kezelését. Az akné, ekcéma, a pikkelysömör és az ezek okozta sebeket, bőrpírt és hegeket folyamatos használatával jelentős eredményeket érhetünk el.
  • a bőr faggyútermelését szabályozza
  • bőrlágyító
  • Antiallergén, bármely bőrtípusra alkalmas, de használata főképp az aknés bőr esetében javasolt
  • aktiválja a bőr elasztin termelését
  • hidratál, táplál
  • bársonyossá teszi a bőrt, nyugtató hatású
  • öregedésgátló, regeneráló, védő hatású: Rendszeresen használva a jojobaolaj még a ráncok mélységét is csökkenti, tisztítja az eltömődött pórusokat és visszaállítja a bőr természetes pH egyensúlyát
  • könnyen felszívódik és nem okoz allergiás reakciót.
  • elősegíti más hatóanyagok bőrbehatolását
  • vágások, zúzódások és sebek kezelésére is kiválóan alkalmas.

Az olaj titka:
Bőrön alkalmazva kitűnően szabályozza a bőr faggyútermelését. Így az nem termel túl sokat vagy túl keveset. Szervezetünk a jojobaolaj jelenlétére úgy reagál, hogy saját faggyú termelését a szükségesnek megfelelően magasabbra vagy alacsonyabbra állítja.

Tökéletes kezelés száraz bőrre:
A jojobaolaj hidratálja a bőrt. Mivel viasz és nem olaj, nem hagy zsíros maradványokat. Mégis biztosítja azokat a zsíros összetevőket, melyek a bőr vízveszteségének megakadályozásához szükségesek. Az emberi faggyútól eltérően – ami néha eltömíti a pórusokat – a jojobaolaj olyan gyorsan felszívódik, hogy a pórusok nyitva maradnak és folytatódik a faggyú termelése.

Öregedésgátló tulajdonságok:
Szervezetünkben a sebum(faggyú) termelődése az időskor kezdetén lecsökken. Majd a csökkenés folyamatosan gyorsul az évek előrehaladtával. Ez szárazságot és a ráncok megjelenését idézi elő. A jojobaolaj kicseréli a viasz-észterrel a sebum veszteséget, és így segít az öregedés elleni folyamatban. Bőrbe masszírozva, a szervezet megkapja azt a nedvességet, melyet elvesztett, ezáltal lelassul, csökken a ráncok megjelenése. A bőrt nem csak hidratálja és feszesíti, de a jojoba olaj hatékonyan csökkenti a ráncok megjelenését is. Gazdag E-vitaminban, amely fontos anyag a szabadgyökök elpusztítása szempontjából, amelyek a bőr öregedéséért felelősek.

A jojoba olaj rendszeres használatával akár 25%-kal is csökkenthetőek a ráncok. Akkor a leghatékonyabb, ha arclemosóként is használjuk, tehát bizonyítottan az olaj közvetlen külső használatával lehet a legjobb eredményeket elérni. A jojoba olajban található linolénsav és antioxidánsok pedig segítik a bőrsejtek regenerációját.

Tökéletes kezelés zsíros bőrre:
A jojobaolaj nagyon hatásos zsíros bőrre és legfőképp a zsíros bőrűek profitálhatnak a jojobaolaj fantasztikus tulajdonságaiból: a bőrre kenve az olajat bőrünk úgy érzékeli, mint saját váladékát, ezért csökkenti az olaj termelését.

Ergo becsapjuk a saját faggyúmirigyeinket, és tesszük mindezt természetes, cseppet sem ártalmas vagy erőszakos módon.

A zsíros bőr és akné, valamint a fejbőr korpásodásának okozója a túl sok sebum(faggyú). A jojoba egyedi képessége miatt egyensúlyban tartja a sebum szintjét, ezáltal csökkenti a bőr zsírosságát.

Rosacea kezelése

A rosacea egy olyan bőrbetegség, ami miatt a bőr fokozott érzékenysége, szárazsága és sebesülésre való fogékonysága lép fel. A jojobaolaj azonban képes visszafordítani az arcon fellépő károkat és helyreállítja a bőr nedvességét. Tegyünk pár csepp jojobaolajat a kezünkbe és jól dörzsöljük át ezzel a megtisztított arcbőrt.

Praktikus tanácsok  a jojoba használatára:

  • Esténként használjuk éjszakai krém helyett. Alaposan tisztítsuk meg az arcunkat pl: Jojoba szappannal és heti 1 alkalommal jojoba bőrradírral is, majd vékonyan kenjük be egy kevés jojoba olajjal. Ne hagyjuk ki a szem és a száj környékét sem, hiszen ez a csodálatos olaj rövid időn belül elsimítja ráncainkat.
  • Szemkörüli ráncok,sötét foltok eltüntetésére: Melegítsük fel meleg vízzel bőrünket egy kicsit az adott területen, de akár gőzölhetünk is, hogy kitáguljanak a pórusaink,  majd masszírozzuk be bőrünkbe az olajat.
  • Arcmaszkok :
  1. Frissítő arcmaszk: Pépesítsünk össze avokádót és uborkát egyenlő arányban, majd keverjük el 5-8 csepp jojobával. Vigyük fel a keveréket az előre megtisztított arcunkra, majd 20 perc után hideg vízzel öblítsük le.
  1. Tisztítás zsíros bőrre: Melegítsünk fel egy bögre tejet,adjunk hozzá 5-8 csepp jojobát, 2-3 csepp szantál olajat, és ugyan ennyi levendulát. Alaposan keverjük össze majd mártsunk bele egy géz, vagy vászon darabot a meleg keverékbe , majd  helyezzük rá az előre megtisztított arcunkra és enyhén nyomjuk rá. Mikor kihűlt újra mártsuk bele a keverékbe és ismételjük meg párszor a folyamatot, majd mossuk le arcunkat hideg vízzel. Az eljárás megnyitja és megtisztítja a pórusokat .
  • Sminklemosó: Cseppentsünk néhány csep jojobát egy vattakorongra és töröljük át az arcunkat, valamint a sminkünket is tökéletesen eltávolíthatjuk vele
  • Száraz,-kicserepesedett ajkakra: 1-2 csepp olajat bemasszírozuk, mint egy védőréteget képezve ajkainka
  • Borotválkozáshoz: Borotválkozás előtt használjon jojoba olajat. Ezzel nem csak meggátolhatja a kiütések létrejöttét, de a bőr puhává is válik az olajtól, majd közvetlenül borotválkozás után ujra vigyünk fel pár csepp olajat , így az nyugtatja és hidratáltá teszi a bőrt.

Ne felejtsük, hogy alkalmanként 2-3 csepp is elég ! Az olajok arcra történő használata előtt érdemes vízet, vagy rózsavízet is tenni a bőrre. De kiváló módszer az is, ha az olaj felkenése után permetezzük le bőrünket egy kis rózsavízzel.

Jojobaolaj és hajápolás

A haj gyakran van kitéve rendszeres alakításnak és melegnek, vagy kémiai anyagoknak. Minden alkalommal, amikor befestjük a hajat, a hajtövek erős kémiai vegyszereknek vannak kitéve, amelyek hosszú távon károsítják a hajat. A vegyszerekkel tele lévő samponok, kondicionálók, gélek és spray-k a hajat szárazzá, töredezetté és károsodottá teszik. Már az egyszerű hajszárítóval való szárítás, vagy a haj összegumizása is károsíthatja a hajat és megtörheti a hajszálakat.

  • A jojoba olajjal rendkívül hatékonyan kezelhető a száraz és károsodott haj, valamint az olyan hajproblémák, mint a hajhullás, korpásodás és zsíros haj.
  • A jojoba olaj természetes módon egyensúlyozza ki a hajat.
  • Az olaj mindenféle hajtípusra jó, különösen arra, amelyik száraz és károsodott, valamint a hajvégek töredezettek.
  • Az olaj nem zsíros állagú és felépítésben nagyon hasonlít a haj faggyújához.
  • Az olaj segít abban, hogy a haj könnyen kifésülhető legyen.
  • A jojoba olajtól a haj hidratált marad és megtartja a hosszúságát

Fejbőr tisztító:

Fejbőr tisztítóként a jojoba olaj eltünteti az összegyűlt faggyút és megtisztítja az eltömődött pórusokat, így csökkenthető a hajhullás és a haj töredezettsége. Antibakteriális és gyulladásgátló hatásai segítségével a fejbőr tiszta és egészséges marad. Kiváló oldódást segítő vegyületei miatt eltávolítja a ragacsos anyagokat a hajról. Így a jojoba olajtól a haj tiszta és rugalmas lesz. Hámosító hatásai miatt pedig a haj fényes marad és a haj természetes színe is szebb lesz.

Ragyogó haj:

A jojoba olaj kiváló szérum, mivel egészségesen ragyogóvá teszi a hajat. Kitűnő hatással van a száraz hajra, csak vigye fel a hajára az olajat – pár csepp visszaállítja a haj hidratáltságát, míg egy kicsit több olajtól a haj szép fényes lesz. Ha szeretné, a hajvégeket is bekenheti az olajjal, mivel az olaj lágyítja a haj felhámát, így szebbé teszi a száraz, göndör és fakó hajat. Az olaj visszaállítja a hajhagymák természetes hidratáltságát, valamint ragyogóvá és fényessé teszi a hajat, viszont minimalizálja a vegyszerek és szennyeződések okozta károkat.

Hajnövekedés:

A jojoba olaj használatával a hajnövekedés is kiválóan felgyorsítható. A haj faggyút vagy zsírt választ ki azért, hogy hidratált maradjon. Sokszor a felesleges faggyú, amit a mirigyek választanak ki, eltömíti a hajhagymákat. Ez hajhulláshoz és a haj töredezéséhez vezethet. Ezenkívül a haj növekedésének gyorsasága is visszaesik az eltömődött hajhagymák miatt.

A jojoba olaj megakadályozza és megállítja a hajhullást, valamint az hajszálak elvékonyodását, amelyek az eltömődött hajhagymák miatt alakulnak ki. Feloldja és megtisztítja a fejbőrt, valamint elősegíti az új hajsejtek létrejöttét, amelyektől a haj nőni kezd. A jojoba olajat a sampon használata előtt használhatja forró olajos kezelésekhez is, így serkentheti a hajnövekedést. A jojoba olajos masszázzsal a fejbőrben serken a vérkeringés, így gyorsan stimulálható a haj növekedése.

Kondicionáló:

Azok, akiket zavar a fakó és göndör hajuk, használjanak jojoba olajat, mivel az egészségesebbé és szebbé teszi a hajat. A jojoba mind hajolajként, mind hajkondicionálóként használható. Masszírozza az olajat a fejbőrébe és a hajába és szenteljen különös figyelmet a hajvégeknek is. Az olajban található proteinektől és ásványi anyagoktól a haj puha és fényes lesz, mivel az olaj természetes kondicionálóként hat. Hidratálja a haj gyökereit és megerősíti őket a várható károkkal szemben. Az olaj kondicionálja a hajat és megakadályozza, hogy az töredezetté és fakóvá váljon, ha káros környezeti hatásoknak lesz kitéve.

Ha a haja nagyon száraz, néhány csepp olajat vigyünk fel a nedves hajra , ami ugyanúgy kondicionálóként hat. Ha néhány csepp olajat a tenyerünkbe cseppentünk , azzal átfutjuk a száraz hajat, a haj sokkal kezelhetőbb lesz.

Száraz fejbőr:

A jojoba olaj kiválóan hidratálja a fejbőrt. A száraz fejbőrt gyakran összekeverik a korpásodással, mivel a bőr hámlik, feszül és nagyon viszket. A jojoba olaj egészen a pórusokig mélyéig hidratálja a bőrt, és nem párolog el. Ezáltal mélyen és hosszan tartóan hidratál, kiegyensúlyozza a fejbőr pH szintjét, valamint elősegíti az egészséges fejbőr antibakteriális tulajdonságainak kialakítását. Kifejezetten nyugtatja azok fejbőrét, akik korpásodással, száraz fejbőrrel és a fejbőrön kialakult pikkelysömörrel küzdenek. Az olaj megfelelően hidratálja a fejbőrt és egészen a gyökerektől erősíti meg a hajat.Masszírozzunk be pár csepp jojobát esténként , lefekvés elött a fejbőrünkbe, majd reggel mossuk meg a hajunkat.

 Zsíros haj:

A legtöbb boltokban megvásárolható termék olajos fejbőrre végül teljesen kiszárítja a hajat. A sampon használata aztán tovább rontja a problémát, mivel a haj fakó és egészségtelen kinézetű lesz tőle. A jojoba olaj azonban segít a faggyúkiválasztás szabályozásában, így megtisztítja az eltömődött pórusokat és kiegyensúlyozza a haj faggyútermelését.

Csodálatos hogy egy egyedi, univerzális bőrápoló terem a sivatagban !

CPNP Reference: 2182573

Forrás:

  • jojobaolaj.hu
  • drtihanyi.com
Back To Top