skip to Main Content

rukkola

Egy  egyiptomi mondás szerint : ha a hölgyek tudnák mire jó a rukkola, akkor az ágyuk alá is azt vetnének .

A rukkola már az ókóri egyiptomi, görög-római  korban is közkedvelt csemege volt és természetesen nem csak afrodíziákum volta miatt, hanem mert könnyíti az emésztést  és szemgyulladás ellen is használták.

Kiváló antioxidáns és vitamin forrás:

  • thiamin,
  • riboflavin,
  • B6 vitamin,
  • pantoténsav,
  • cink, réz
  • A- vitaminban gazdag, A rukkola tele van A-vitaminnal, amely antioxidánsként működik. Véd a szabad gyökök által okozott károsodástól és javítja a szöveteket. Jót tesz a fogaknak, a csontoknak és a szemnek. Tisztán tartja a bőrt, valamint felel a tüdő egészséges működéséért.
  • C- vitamin, Az aszkorbinsavnak nagyon sok jótékony hatása van szervezetünkre, például a bőr kollagénjének képződéséhez nélkülözhetetlen anyag, hiányában a bőrünk töredezett és száraz lesz. Gyorsítja a fogíny, a vérerek, a csontok és a fogak fejlődését, megújulását és gyógyulását, segít az égési sérülések, sebek, fogínyvérzés gyógyításában és gyorsítja a műtét utáni sebgyógyulást és a hegképződést
  • K- vitamin, javítja a véráramlást, véd a véralvadás okozta rendellenességektől, például a stroke-tól és a trombózistól. Gyulladásgátló szerként is működik, így segítségével elkerülhetőek az ízületi gyulladások és a köszvény. Egyes kutatások kimutatták, hogy az Alzheimer-kór ellen is hatásos.
  • folsav,
  • kálcium,
  • vas, magnézium, foszfor, potászium és mangán is található benne.A Közel-Keleten és a Földközi-tenger vidékein elmaradhatatlan része az étkezésnek.

Rukkola magolaja:

A magolaj többségében eruka savat, olajsavat, és eikozánsavat tartalmaz. Magolajának májvédő, tumor gátló és gyomorfekély elleni hatása van, valamint emésztésserkentő, vizelethajtó, nyugtató, összehúzó, tonizáló, vértisztító hatása is van.

  • Megállítja a hajhullást, stimulálja a hajnövekedést
  • Csökkenti a rák kialakulásának esélyét:

A glükozinolát nevű sajátos aroma anyaga pedig megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását. Elsősorban a tüdő-, a mell-, a prosztata- és hasnyálmirigyrák esetében hatásos védekező megoldás a rukkola fogyasztása. De jó hatással van a vastagbél-, a mell-, a méhnyak- és a petefészekrák kialakulásának esélyét

  • Gyulladáscsökkentő

Olyan hatóanyagokat tartalmaz, amely segít a szervezetben belül és kívül kialakult gyulladások csökkentésében, emellett nagyon jó energiaforrás is.

  • Méregtelenít és tisztít

Segít a vastagbél egészségének megőrzésében, így javulni fog az emésztés is. Az antioxidánsok, rostok segítenek, hogy a méreganyagok megfelelően ürüljenek ki a szervezetből.

  • Segít a szellemi frissesség megőrzésében:

A rukkolában nagyon sok B-vitamin található meg, különösen nagy mennyiségű B-9 vitamint tartalmaz, más néven folsavat. A felnőtteknél, ahogyan egyre kevesebb folsavhoz jut a szervezet, úgy alakulhatnak ki memóriazavarok, a szellemi képességek is hanyatlani kezdenek.

  • Segíti a magzat fejlődését

Kismamáknak különösen ajánlott a rukkola fogyasztása, hiszen folsavban gazdag. Ez a tápanyag nagyon sokat tesz a magzat fizikai és mentális fejlődéséért, az agy és a gerincvelő egészségéért, valamint meggátolja a rendellenességeket. Folsavhiány következtében súlyosabb esetben a születendő babánál agykárosodás, bénulás vagy akár halva születés is fennállhat.

  • Segít a fogyásban:

Nagyon sok a hasznos tápanyag a rukkolában,  kiemelkedően magas a  C-vitamin-tartalma is, mely vitaminnak köztudottan nagy szerepe van a zsírégetés folyamatában. Ha egy hétig minden nap fogyasztasz belőle egy keveset, akkor hét nap alatt körülbelül egy kilótól segít megszabadulni.

  • Afrodiziákum:

Ősidők óta alkalmazzák a rukkola jótékony hatását a párkapcsolatokban is, hiszen nagyon jó vágyfokozó. Az antioxidánsoknak, a sötét zöld színű levelekben lévő anyagok megemelik a tesztoszteronszintet.

Napjainkban a tudomány is bizonyítja az ősi mondást:

 “ Táplálékod legyen az orvosságod”

CPNP Reference: 2182576

Forrás:

webbeteg.hu

filantropikum.com

femcafe.hu

Back To Top