skip to Main Content

Hidegen sajtolás? Miért ennyire fontos?

hidegensajtoltolaj-sm

Miért fontos kihangsúlyozni, hogy az olajaink hidegen sajtolt olajok?

Valóban fontos, hogy erről beszéljünk, hiszen sok minden múlik azon, hogy milyen növényi olajat  vásárolunk.

A hangsúly tehát a minőségen és a készítés módján van!

Forrás: www.pinterest.com

hidegen-sajtolt-olaj-gastrolaj

Kezdjük az elsővel, vagyis a minőséggel! Nagyon fontos, hogy kizárólag 100%-osan természetes, tiszta növényi olajat vásároljunk, hiszen csak ezek az olajak tartalmazzák a szervezetünk számára nélkülözhetetlen vitamin és ásványi anyagokat. Ezek a növényi olajok nagyon gazdagok telítetlen zsírsavakban, melyek elsősorban azért fontosak számunkra, mert növelik a jó koleszterin szintet, segítve így a szívbetegségek kockázatának csökkentését (a telített zsírok túlzott fogyasztása a rossz koleszterinszintet emeli – ilyen található a vörös húsokban például).

Ha az elkészítés módját nézzük meg egy növényi olajnak, akkor mindenképpen olyat keressünk, melyen fel van tüntetve, hogy hidegen sajtolt növényi olaj. Ez azért fontos, mert az olajos magvak magas vitamin és ásványi anyag tartalmát csak úgy tudjuk megőrizni, ha a sajtolás során nem használunk magas hőmérsékletet. A hidegen sajtolás éppen ezt jelenti. Ebben az esetben nincsen hevítés, pirítás, a maximálisan megengedett hőfok 40-45°C.

A folyamatot úgy kell elképzelni, hogy az előre megszárított és megtisztított magok egy zárt rendszeren (csigás présen) haladnak keresztül. Ez a zárt rendszer biztosítja, hogy a sajtolás folyamán semmilyen adalékanyag, vagy szennyeződés nem érintkezik a magokkal, vagyis a kinyert olaj 100 %-osan természetes, hidegen sajtolt növényi olaj.

 

forrás: gastrolaj.hu

 

Back To Top